Deel dit artikel:
Voorgestelde artikelen:

Samen sterker: Co-Creatie en Deep Democracy in besluitvorming

Co-creatie: samen sterker in besluitvorming en innovatie

Als organisatie ben je continu op zoek naar manieren om innovatie te stimuleren en besluitvorming te versterken binnen jouw organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat iedere stem gehoord wordt en dat de beste ideeën het licht zien? Één woord: co-creatie.

In dit blog wil ik je meenemen in de strategie van co-creatie en hoe deze aanpak in combinatie met Deep Democracy een krachtige tool is voor jouw organisatie.

Wat is co-creatie?

Co-creatie is een vorm van samenwerking waarbij stakeholders zoals medewerkers, klanten of partners actief betrokken worden bij het ontwikkelen van (verander)processen, producten of diensten. Co-creatie houdt in dat we niet slechts top-down ideeën implementeren, maar juist gebruikmaken van de kennis en creativiteit binnen en buiten de organisatie.

In mijn ervaring heb ik gemerkt dat co-creatie leidt tot meer betrokkenheid van medewerkers. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en gehoord, wat de motivatie en de kwaliteit van het werk ten goede komt.

Co-Creatie

Waarom co-creatie?

Enkele uitspraken van medewerkers uit een ondernemersorganisatie waar we middels een co-creatie aanpak, samen met de achterban, tot besluitvorming kwamen over diverse onderwerpen: 

‘Prima om op deze manier de dialoog aan te gaan en meningen te verzamelen.’

‘Prettig om onderdeel te zijn van toekomstgericht denken.’

‘Ik vind het van belang om te kunnen reageren omdat we dan betrokken blijven, maar ook om de denkkracht van de achterban te benutten.’

Co-creatie heeft vele voordelen. Het geeft niet alleen meerwaarde aan de resultaten van een project in de vorm van betere kwaliteit, maar het zorgt ook voor een betere samenwerking en communicatie binnen teams, afdelingen en projectgroepen. Door verschillende perspectieven en ideeën naast elkaar te leggen, ontstaat er een breder beeld van vraagstukken en kunnen er innovatieve oplossingen worden bedacht.

Ook vergroot co-creatie de kans op draagvlak voor beslissingen, omdat alle betrokkenen hebben meegewerkt aan het proces. Als er sprake is van weerstand, kunnen de oorzaken ervan worden opgespoord en opgelost. Dan ontstaat er doorgaans op een natuurlijke manier een groot commitment, waar voorheen niet helder was op welke manier bezwaren konden worden besproken. Daarnaast kan co-creatie leiden tot kostenbesparing en efficiëntere processen, omdat er gebruik wordt gemaakt van de expertise en ervaring binnen en buiten de organisatie.

De voordelen van co-creatie

Co-creatie biedt tal van voordelen voor organisaties, variërend van verbeterde resultaten en samenwerking tot een verhoogd draagvlak en een positieve bedrijfscultuur. Hieronder zet ik de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • Meerwaarde in resultaten: Co-creatie leidt tot resultaten die verder gaan dan wat één individu of team alleen kan bereiken. Grotere groepen herbergen meer mensen met diverse soorten van gespecialiseerde kennis en meer mensen weten meer dan één. 
  • Verbeterde samenwerking en communicatie: Co-creatie bevordert een cultuur van openheid, waarin teamleden worden aangemoedigd om ideeën te delen en feedback te geven.
  • Draagvlak en betrokkenheid: Door iedereen die je maar mee wil laten doen te betrekken bij het co-creatieproces, ontstaat er een gevoel van gedeeld eigenaarschap over de resultaten.
  • Innovatie en flexibiliteit: Co-creatie stimuleert het genereren van nieuwe ideeën en het verkennen van alternatieve benaderingen. Door het combineren van verschillende perspectieven en ervaringen, kan de organisatie innovatieve oplossingen bedenken voor complexe problemen.

    Positieve bedrijfscultuur: Een cultuur van samenwerking, openheid en respect ontstaat vanzelf als je vaak co-creëert. Samen nadenken over vraagstukken wordt dan een gewoonte en draagt bij aan een positieve en inclusieve bedrijfscultuur. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en gehoord. Daardoor voelen medewerkers zich meer tevreden en betrokken.

De rol van Deep Democracy in co-creatie

Co-creatie en Deep Democracy zijn voor mij twee kanten van dezelfde medaille. Deep Democracy is een methode voor besluitvorming en conflictoplossing die ervan uitgaat dat alle meningen belangrijk zijn, zelfs (en juist!) die van de minderheid.

Door co-creatie te combineren met Deep Democracy help ik tijdens brainstormsessies of vergaderingen alle perspectieven op tafel te krijgen. Het mooie hiervan is dat niet alleen de meerderheid, maar ook de waardevolle inzichten van de minderheid worden meegenomen in de eindbeslissing. Dit resulteert vaak in meer innovatieve en duurzame oplossingen.

Hoe pas je co-creatie toe in je organisatie?

Sandra Bouckaert over Casus provincie groningenIk kan me voorstellen dat je het ook spannend vindt om voor een co-creatie aanpak te kiezen. De gedachte bij veel leiders is dat ze zich afvragen wat ze met de veelheid aan ideeën moeten, en dat er misschien ook oplossingen of visies worden aangedragen waar je als organisatie niet achter kunt staan of die niet uitvoerbaar zijn. Weet dat je ook vooraf kaders kunt stellen en uit kunt leggen waarom je bepaalde ideeën niet kunt meenemen. Bedenk dat wanneer mensen meedenken, ze niet per se hun zin willen krijgen. Ze willen wel graag serieus genomen worden. Mijn ervaring is dat als je motiveert waarom iets nìet kan, mensen zich altijd gehoord voelen: dus koppel altijd terug, ook als iets niet kan.Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen om co-creatie in de praktijk te brengen:

  1. Stel duidelijke doelen: Voordat je begint met co-creatie, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je wilt bereiken. Een duidelijk doel voor ogen houden helpt het proces te stroomlijnen.
  2. Creëer een open cultuur: Moedig open communicatie aan en zorg voor een cultuur waarin iedereen zich veilig voelt om ideeën te uiten, zonder angst voor kritiek.
  3. Diversiteit: Zorg voor diversiteit in je organisatie qua vaardigheden, achtergronden, denkwijzen, culturen, werk- en levenservaring. Dit helpt om een breed scala aan ideeën en perspectieven te genereren. 
  4. Kijk kritisch naar achtergronden medewerkers: Heb je voldoende medewerkers in je team die de doelgroep die jullie bedienen echt begrijpen? Is dat niet zo? Betrek dan je doelgroep zelf in het co-creatie proces. 


    Gebruik hulpmiddelen: Er zijn diverse hulpmiddelen en technieken beschikbaar voor co-creatie, zoals brainstormsessies, ideation workshops (creatief proces waarbij je nieuwe gedachten genereert) en co-design sessies (creatief proces tussen eindgebruikers en makers). Ook digitale platformen kunnen hierbij ondersteunen. Deze hulpmiddelen stroomlijnen en structureren complexe denkprocessen, zodat de informatie die je boven haalt niet een onoverzichtelijke brei wordt.

Het resultaat is belangrijk, het proces is verstrekkend

Het proces van co-creatie is niet alleen een middel om een specifiek doel te bereiken, maar ook een kans voor mensen om samen te groeien, te leren en te evolueren. Door gezamenlijk aan projecten te werken, ontstaat er een gevoel van verbondenheid en vertrouwen tussen medewerkers (en externen zoals experts, klanten, cliënten, stakeholders, ketenpartners). Deze onderlinge relaties vormen de basis voor een sterker en veerkrachtiger organisatie, dat beter in staat is om uitdagingen aan te gaan en tegenslagen te overwinnen.

Bovendien biedt het co-creatieproces een gelegenheid voor kennisdeling en kruisbestuiving van ideeën. Door samen te brainstormen, feedback te geven en te experimenteren, leren betrokkenen van elkaar en ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden. Deze voortdurende ontwikkeling draagt bij aan de professionele groei van individuen, wat als vanzelf resulteert in verbetering van de organisatieprestaties.

Conclusie

Co-creatie is een krachtige tool voor innovatie en besluitvorming. Door gebruik te maken van de kennis, ervaring en ideeën van alle betrokkenen, ontstaan er duurzame oplossingen met draagvlak en commitment van medewerkers. Het combineren van co-creatie met Deep Democracy zorgt voor een inclusieve en effectieve besluitvorming, waarbij alle stemmen gehoord worden. Het proces van co-creatie biedt daarnaast ook kansen voor teambuilding en persoonlijke groei, wat uiteindelijk bijdraagt aan een sterker en veerkrachtiger organisatie. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met co-creëren!

Veelgestelde vragen over co-creatie

Wat is het doel van co-creatie?

Het doel van co-creatie is om door middel van samenwerking en open communicatie tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen. Dit gebeurt door de kennis, ervaring en ideeën van alle betrokkenen te combineren.

Hoe maak je een co-creatie?

Om een succesvolle co-creatie te realiseren, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen, een open cultuur te creëren waarin iedereen zich veilig voelt om ideeën te uiten en gebruik te maken van diverse hulpmiddelen en technieken. Het is ook belangrijk om structuur aan te brengen in de diversiteit van de deelnemers.

Wat is het verschil tussen co-creatie en samenwerking?

Co-creatie gaat verder dan alleen samenwerking. Bij co-creatie worden alle deelnemers actief betrokken bij het proces en wordt er gestreefd naar een gezamenlijk resultaat waarbij alle perspectieven worden meegenomen. Deelnemers hebben invloed op zowel het proces als het eindresultaat. Bij samenwerking werken individuen of teams samen aan een gemeenschappelijk doel, maar dit kan ook op een manier gebeuren waarbij een opdracht wordt uitgevoerd zonder invloed op het creatieproces, en daarmee ook niet op het eindresultaat.

We gaan in op co-creëren en hoe je het digitale platform Let’s Connect daarbij kunt gebruiken. We geven voorbeeld-casuïstiek en gaan in op specifieke organisatie problemen.

Ben je manager, MT lid, HR manager, veranderadviseur of Hoofd Communicatie en herken je een van de bovenstaande uitdagingen? Zet dan 18 september om 13.00 uur in je agenda! Klik hier om je aan te melden. 

Webinar 18 september 2024 – 13:00 uur tot 13:30 uur.

Webinar Co-Creatie

 

 

Brochure ontvangen

We sturen de brochure direct op naar het ingevulde e-mailadres.

Abonneren op de Let’s Connect E-zine

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en artikelen van Let’s Connect in je mailbox.
Download ons nieuwste eBook!
e-BOOK

Webinar bekijken

Doe de online proefdialoog

Je krijgt van ons per e-mail toegang tot de online proefdialoog.

Demo aanvraag

Als je wil weten hoe een ‘Let’s Connect online dialoog’ werkt, vraag dan een demo aan.

Een vrijblijvende korte video- call op een tijdstip dat jou past, eventueel samen met één van je  collega’s. In een half uurtje begrijp je wat Let’s Connect voor jouw organisatie kan betekenen.